Retina onderzoek

Retina

De retina (fundus) oftewel het netvlies in de volksmond is het gedeelte wat binnen het oog de beelden verwerkt via de oogzenuw naar de hersenen toe. Je kunt dan ook wel nagaan dat hier veel aan af te lezen valt. De optometrist kan door middel van oogspiegelen een goede indruk krijgen van de gezondheid van het oog. Aanvullend wordt er ook een foto gemaakt met de funduscamera. Hierbij krijg je een goed beeld van het vitale gebied. 

DSCF0759  Reessink_20150520161601796  vz2011

Welke oogziekten kan men hier mee opsporen of monitoren:

Macula degeneratie

In onze westerse wereld worden blindheid en slechtziendheid op latere leeftijd voornamelijk veroorzaakt door maculadegeneratie. Dit is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea of gele vlek. Hierbinnen sterven de kegeltjes af.

Klik hier voor meer informatie over Macula degeneratie

 

Amslergrid_jpeg

Klik hier op de Amsler grid voor een test. Deze kunt u thuis uitprinten om regelmatig te screenen.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is de naam voor beschadiging van het netvlies, door suikerziekte (diabetes mellitus). Bij mensen met diabetische retinopathie ontstaan afwijkingen aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies en die kunnen tot gevolg hebben dat de bloedvaatjes gaan lekken of afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen er kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Dit kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Gezichtsverlies door retinopathie kan worden voorkomen of afgeremd met laserbehandelingen, mits hiermee tijdig wordt gestart. Dat wil zeggen: nog voordat diabetici daadwerkelijk slechter gaan zien. 

De normale gang van zaken is dat mensen die de diagnose diabetes krijgen automatisch worden verwezen via de huisarts/diabetesverpleegkundige naar de oogarts. Soms komt het voor dat dit toch niet is gebeurd, om welke reden dan ook, dan is een extra screening hierop geen overbodige luxe. Wij willen de instanties niet gaan omzeilen dus zullen dan altijd middels een brief de huisarts op de hoogte stellen of indien nodig adviseren naar een oogarts te gaan.

Er zitten wel kosten aan verbonden voor dit onderzoek (gelieve wel een afspraak hiervoor te maken vanwege de tijdsduur)